A halak étrendjét néhány jó minőségű, a háztartásban gyakran előforduló eleséggel tehetjük változatosabbá.
NYERS MÁJ
Borjú-, marha-, csirke- és nyúlmáj egyaránt megfelel. Vitaminban és fehérjében gazdag, ízletes táplálék. Hetenként 2 alkalommal nyugodtan adható. Egy-egy májdarabot megtisztítunk a zsírosabb kötőszöveti részektől, a puha részeket zsilettpengével apró darabokra vágjuk. A vágott Tubifexhez hasonlóan, kis hálóban erős vízsugár alatt tisztára mossuk, esetleg nagyság szerint osztályozva és ezután adhatjuk halainknak, vigyázva arra, nehogy többet adjunk, mint amennyit azonnal elfogyasztanak.
EGYÉB HÚSFÉLÉK
Sovány marhahús, főtt sonka, valamint a tonhalhús, vagdalva vagy kaparék formájában etethető. Inkább kisebb méretű darabokra vágjuk a húsféléket, mint az okvetlenül szükséges, mert a nagyobb darabok esetleg a halak fulladását okozhatják. A hazai halak nyers húsának etetését a fertőzés veszélyére való tekintettel nem ajánljuk.
TOJÁSSÁRGÁJA
Keménytojás sárgája külső részének darabkáját pohárban, kevés vízben szétnyomkodjuk, majd a poharat tiszta vízzel félig felöntve, néhány cseppet öntünk az akvárium vizébe. Több halfaj ivadéka elúszás után pár napig szívesen fogyasztja. A túladagolás a vízben erős bomlástermék-képződést és infúzória-felszaporodást idéz elő. Ezért egyszerre csak nagyon keveset adjunk. A tojáspor etetését a sok kedvezőtlen tapasztalat miatt nem ajánljuk.
ZABPEHELY
Nagyon kis adagokban nyers zabpelyhet a víz színére szórva időnként etethetünk. A túladagolás a vizet gyorsan szennyezi.
SALÁTA ÉS SPENÓTLEVÉL
Növényevő halak számára kiváló eleség. Több mindenevő faj is szívesen fogyasztja. Forrázott vagy a fagyasztott leveleket egészben is betehetjük a medencébe, mert a forrázás és fagyasztás a levélerezetet felpuhítja, így a halak könnyen csipegethetnek belőle. Tisztára mosva a friss leveleket zsilettpengével apróra vágva etethetjük.